Verkkokurssia suunnitellessa ja rakennettaessa on oleellista ottaa huomioon, millä laitteilla ihmiset niitä käyvät. Jos tätä ei huomioi, niin voi vahingossa hankaloittaa kurssin läpikäyntiä.

Tiivistelmä

Jos et ehdi lukemaan koko artikkelia, niin muista ainakin nämä asiat:

 • 62% verkkokurssien kävijöistä käyttää niitä mobiililaitteilla
 • Varmista, että verkkokurssialusta toimii täysin myös mobiililla
 • Pilko verkkokurssin sisältö naposteltavan kokoisiin palasiin

Verkkokursseja käydään yleisimmin mobiililaitteilla

Seuraavat luvut pohjautuvat Campwire verkkokurssialustan suomalaisiin käyttäjiin. Vuosina 2017-2018 Campwiressa oli yhteensä 3,5 miljoonaa käyntiä, joten uskaltaisin sanoa, että se kuvaa varsin kattavasti sitä, millä laitteilla suomalaiset käyvät verkkokursseja. Palvelimet ovat siis välillä käyneet kohtalaisen kuumana :)

Yleisempää vallalla olevaa trendiä noudattaen myös verkkokursseja käydään valtaosin mobiililaitteilla (kerron jäljempänä, miten se tulee ottaa huomioon kurssia tehdessä). Yli puolet verkkokurssien kävijöistä (62% alkuvuonna 2019) katsovat, lukevat ja kuuntelevat kurssin antia pienehköllä päätelaitteella.

Itse olen eniten yllättynyt siitä, kuinka pieni osa käyttää tabletteja verkkokurssien kuluttamiseen. Esim. videoiden katsomisen isommalta ruudulta voisi kuvitella olevan suositumpaa kuin kännykästä.

Tietokoneen näyttö on 29% osuudellaan toiseksi suurin laitekategoria. Kokoluokan ääripäät siis jyräävät.

Verkkokurssien käyminen laitekategorioittain, %-osuus käyttäjistä

Suunta vaikuttaa olevan edelleen se, että verkkokurssien mobiilikäyttö kasvaa ja käyttö tietokoneella laskee. Tablettien osuus on hieman laskenut, mutta pysyy suurin piirtein samalla tasolla.

Miten tämä vertautuu sitten yleisemmin muihin tilastoihin?

Tilastokeskuksen mukaan älypuhelin on käytössä valtaosalla suomalaisista (mikä ei varmasti sinänsä yllätä). Vuodesta 2013 lähtien älypuhelimet ovat yleistyneet noin viisi prosenttiyksikköä vuodessa ja vuonna 2017 alle 55-vuotiaista 94% oli käytössään älypuhelin.

Älypuhelin omassa käytössä 2017, %-osuus väestöstä (Lähde: Tilastokeskus)

Vuodesta 2013 lähtien tablettien määrä ihmisillä on kasvanut joka vuosi. Vuonna 2017 yli puolella kotitalouksista oli käytössään tabletti. Tästä johtuen onkin yllättävää, ettei verkkokursseja käydä nykyistä enempää tableteilla.

Kotitaloudet, joissa on käytössä tabletti 2013-2017, %-osuus väestöstä (Lähde: Tilastokeskus)

Kannattaa huomioida, että ihmiset käyttävät päivän aikana tyypillisesti useampaakin "tietokonetta", joko taskuun mahtuvaa tai pöydällä olevaa. Samat verkkokurssin kävijät siis todennäköisesti käyvät kurssia paikasta ja ajasta riippuen eri laitteella.

Näin huomioit mobiilikäyttäjät verkkokurssin tekemisessä

Koska verkkokurssisi kävijät mitä todennäköisimmin noudattavat laitteiden käytöltään samaa linjaa kuin muilla kursseilla, on sinun otettava huomioon seuraavat kaksi seikkaa:

 1. Verkkokurssialustan on tuettava täysin mobiilikäyttöä
 2. Kurssin sisältö on rakennettava mobiilikäyttöä silmälläpitäen

Verkkokurssialustan mobiilituki

Onneksesi nykyaikaiset palvelut lupaavat suoraan tuen myös mobiilikäyttäjille. Kannattaa kuitenkin itse testata vähintäänkin palveluntarjoajan kotisivujen käyttöä omalla puhelimella ja fiilistellä, millainen käyttökokemus siitä syntyy. Jos kotisivujen käyttö ei ole täysin sujuvaa kännykällä, niin luultavasti itse palvelun käyttö, joka on teknisesti paljon monimutkaisempi, voi jättää toivomisen varaa.

Esimerkiksi Campwirea kehitettiin alussa niin, että se tuki myös mobiililaitteita. Nyt kuitenkin pidempään sitä on kehitetty siitä näkökulmasta, että se tehdään ensisijaisesti mobiilille ja siitä laajennetaan isommille näytöille. Enää ei siis ole pelkkää mobiilitukea, vaan se on täysin "mobile first" -periaatteella tehty ja mahdollistaa miellyttävän käytön kaikilla laitteilla.

Koska verkkokurssialustan käyttökokemus on iso osa myös kurssisi kokonaisvaltaista kokemusta, on sen vastattava laadultaan tuottamaasi kurssisisältöä.

Huomioi nämä verkkokurssin sisällön rakentamisessa

Mieti hetki omasta näkökulmastasi seuraavia kysymyksiä:

 • Millaisissa tilanteissa tyypillisesti kulutat sisältöjä kännykällä?
 • Kuinka pitkään yleensä käytät sitä kerralla?

Jos olet kuten minä, niin otat puhelimen monesti käteen silloin kun on hetki aikaa muulta vilskeeltä. Se voi olla esimerkiksi junassa, sohvalla tai lounaan yhteydessä. Tai kun lapset tekevät hetken aikaa jotain itsekseen ja sinulla on palanen omaa aikaa.

Ihmisten huomiokyky on nykyään kohtalaisen lyhyt ja keskeytyksiä tulee paljon. Tämä kannattaa huomioida, kun suunnittelet ja tuotat kurssisi sisältöä.

Kokemuksesta suosittelen sisällön pilkkomista riittävän pieniin kokonaisuuksiin. Tee yksittäisistä sisältömoduuleista sen verran tiiviitä, että ne voi käydä lyhyessäkin aikaikkunassa.

Jos verkkokurssisi koostuu pääasiassa videoista, kannattaa ne pätkiä alle 10min mittaisiin videoihin. Voit toki laittaa vaikka samaan moduuliin useammankin videon. Lyhyemmät videot mahdollistavat sen, ettei asioita jää pahasti kesken. Kurssin kävijälle syntyy myös mukava etenemisen tunne, kun saa kokonaisia paloja käytyä aina läpi kerralla.

Toki kaikkeen on aina poikkeuksensa ja verkkokurssisi aihealue sanelee hieman, minkä mittaiset kokonaisuudet ovat sopivia. Pidä kuitenkin mielessä, että yli puolet kurssien käynneistä tapahtuu pienehköltä ruudulta. Tue siis suoraan sisällön rakenteella tätä käyttötapaa.

Mitä laitteita itse käytän yleisimmin?

Koska olen statistiikan valossa vähemmistöön kuuluva yksilö, niin ajattelin mainita omasta käyttäytymisestäni myös muutamalla sanalla.

Pidän kovasti uuden oppimisesta ja sen takia käyn lähestulkoon koko ajan vähintään yhtä kurssia. Itselläni laitteiden käyttö menee seuraavassa järjestyksessä:

 1. Tietokone
 2. Tabletti
 3. Mobiili

Monet kuluttamani verkkokurssit ovat jollain tavalla liiketoimintaan liittyviä kursseja ja ne ovat pääasiassa videointensiivisiä. Tykkään katsella videoita mielummin isommalta kuin pienemmältä näytöltä. Näppäilen myös monesti samalla muistiinpanoja, joten fyysinen näppäimistö on käytännössä välttämätön. Tämän takia tietokone on ensisijainen valintani ja näppäimistöllä varustettu tabletti toisena.

Poikkeuksen omaan käyttäytymiseeni tekee urheiluun liittyvät verkkovalmennukset. Näiden kohdalla olen mobiilisekakäyttäjä. Pääopetukset käyn edelleen tietokoneelta tai tabletilta, mutta kännykkä on välttämätön, kun täytyy esim. kuntosalilla vilkaista esimerkkivideoista, miten jokin liike tehtiinkään oikeaoppisesti. Myös ruokareseptit on mukavampi katsoa keittiössä puhelimesta kuin läppäriltä.

Yhteenveto

 • Selvästi yli puolet verkkokurssisisällön kuluttamisesta tapahtuu mobiililaitteilla, vaikka osa käyttääkin tilanteesta ja paikasta riippuen myös tietokonetta (sekä tablettia).
 • Käytä verkkokurssialustaa, joka on suunniteltu nimenomaan mobiilikäyttöä silmälläpitäen
 • Palastele kurssin sisältö niin, että yksittäiset moduulit on mahdollista kuluttaa yhdeltä istumalta myös kännykällä